Cytrynowiec bez pieczenia: przepis na idealny deser

2021-03-29
Cytrynowiec bez pieczenia: przepis na idealny deser
Autor: Shutterstock Cytrynowiec - słodycz i orzeźwienie w jednym deserze
łatwy
45 min
4

Cytrynowiec bez pieczenia to łatwe ciasto dla każdego. Orzeźwiający smak cytrynowiec zawdzięcza dodatkowi likieru cytrynowego w typie włoskiego limoncello. Oprócz śmietanki, serka mascarpone i likieru potrzebne są jeszcze podłużne biszkopty. Prosty przepis na idealny deser? To rześki w smaku cytrynowiec. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • Krem cytrynowy:
  • 500 ml słodkiej śmietany 30 lub 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru 
  •  
  • Krem śmietankowy:
  • 250  ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250  g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  •  
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 100 ml likieru cytrynowego
  •  
  • skórka otarta z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od kremu cytrynowego. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo płynną galaretkę. 
  • Pora na krem śmietankowy. Śmietanę przełożyć do dużej miski. Dodać aromat oraz cukier puder przesiany przez sitko. Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
  • Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać. Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
  • Przygotować poncz. Wymieszać wodę, sok z cytryny i likier cytrynowy. 
  • W formie wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym naczyniu ułożyć biszkopty zwilżone ponczem.
  • Na biszkoptach ułożyć krem śmietankowy. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zwilżonych ponczem. 
  • Na wierzchu rozsmarować krem cytrynowy. Posypać startą skórką z cytryny. 
  • Podawać do mocnej kawy lub herbaty razem z kieliszkiem likieru cytrynowego dla wzmocnienia smaku.