Ciasto Trzy Krówki: przepis na niesamowicie słodkie, ale pyszne ciasto bez pieczenia

2021-11-11
Ciasto Trzy Krówki: przepis
Autor: materiały prasowe Bakalland Ciasto Trzy Krówki smakuje szczególnie miłośnikom kajmaku
średni
45 min
4

Trzy Krówki to ciasto dla miłośników bardzo słodkich ciast oraz kajmaku. Zaspokoi apetyt "krówkożerców", którzy przepadają za smakiem kajmaku i masy budyniowej.

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka masy krówkowej, np. Bakalland
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 paczek herbatników
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania bitej śmietanki w proszku
  • 1 kostka margaryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować masę budyniową: zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka.
  • Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu.
  • Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny.
  • Herbatniki wykładamy na blachę. Smarujemy je masą krówkową (np. kajmak).
  • Pokrywamy kajmak kolejną warstwą herbatników, którą za chwilę polewamy gorącą masą budyniową. Czekamy do jej ostygnięcia.
  • Wykładamy na wierzch ubitą z cukrem pudrem i śmietaną w proszku śmietankę. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
  • Kolejny krok to ułożenie drugiej warstwy masy krówkowej i kolejnej warstwy herbatników.
  • Całość można obsypać startą gorzką czekoladą lub oblać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie