Ciasto baskijskie: zamknięta tarta z kremem gâteau Basque

Ciasto baskijskie: zamknięta tarta z kremem gâteau Basque

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z kremowym nadzieniem to idealny dodatek do czarnej kawy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto baskijskie - gâteau Basque - to rodzaj zamkniętej tarty z gotowanym kremem pâtisserie. Kruche ciasto i pyszny waniliowy krem to idealny deser. 

Składniki

  • Do ciasta :

  • 200 g mąki

  • 1 szczypta soli

  • 150 g masła

  • 125 g cukru

  • 1 jajko

  • 1 żółtko jajka

  •  

  • Do kremu:

  • ½ litra mleka

  • 3 żółtka jajka

  • 60 gr cukru

  • 30 gr mąki

  • 1 łyżka rumu

  • 1 laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać masło, cukier, dodać mąkę, jajka, sól. Wyrobić ciasto, nadać mu kształt kuli i odłożyć na 30 minut.

  • W tym czasie przygotować krem. Ubić jajka, cukier, dodać mąkę. Zagotować mleko z wanilią, wymieszać mleko z przygotowaną wcześniej masą. Doprowadzić do wrzenia na około trzy minuty, dodać rum na koniec gotowania. Pozostawić do ostygnięcia.

  • Wziąć kulę ciasta i podzielić ją na dwie równe części. Wyłożyć ciastem okrągłą formę z wysokimi brzegami, może być tortownica, wlać krem i, opcjonalnie, dodać trochę konfitury po środku, po czym przykryć pozostałym ciastem. Posmarować wierzch ciasta jajkiem.

  • Można zrobić na wierzchu wzory za pomocą widelca. Piec 45 minut w 210°C.

Ocena: 5