Rogale marcińskie: przepis krok po kroku

Rogale marcińskie: przepis krok po kroku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przygotowanie rogali świętomarcińskich to kulinarne wyzwanie, ale ich smak wart jest poświęcenia.

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak jadany w Wielkopolsce 11 listopada, czyli na św. Marcina. Nadzienie należy przygotować z białego maku. To szlachetna, delikatniejsza i słodsza odmiana maku. Jeśli nie mamy białego - można użyć zwykłego, niebieskiego maku. Biały mak można kupić w sklepach internetowych, podobnie jak masę marcepanową (zmielone migdały z cukrem pudrem), którą dodajemy do nadzienia rogali. Deser jest dość pracochłonny, ale pyszny! Ciasto na rogale najlepiej przygotować dzień przed wypiekiem.

Składniki

  • ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 1 łyżka suchych drożdży

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 22,5 dag miękkiego masła

  • 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania

  •  

  • lukier:

  • szklanka cukru pudru

  • gorąca woda

  • łyżka soku z cytryny lub pomarańczy

  •  

  • nadzienie:

  • 30 dag białego maku

  • 10 dag masy marcepanowej

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 10 dag orzechów włoskich

  • 10 dag zblanszowanych (sparzonych) migdałów

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 3 pokruszone biszkopty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: suche drożdże wsypać do mleka i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

  • Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać dwie kopiaste łyżki miękkiego masła. Masło rozetrzeć z suchymi składnikami. Dodać drożdżowy rozczyn i wymieszać łyżką.

  • Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać szybko, aż będzie gładkie. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Pozostałe masło rozpuścić. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt. Posmarować roztopionym masłem, zostawiając półcentymetrowy margines z każdej strony.

  • Złożyć ciasto na trzy: najpierw 2/3 na pół, potem tak złożone dwie warstwy przykryć trzecią. Zlepić brzegi i rozwałkować, posmarować masłem i złożyć jak poprzednio. Włożyć do lodówki na 45 minut.

  • Rozwałkowywanie, smarowanie i składanie powtórzyć 3 razy, za każdym razem schładzając złożone ciasto pół godziny. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieścić ciasto w lodówce na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc.

  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i rozwałkować na dwa prostokąty. Z każdego wyciąć po 6 trójkątów.

  • Trójkąty smarować masą makową i zwijać od dłuższego  brzegu ku wierzchołkowi trójkąta. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, aż będą złote. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać siekanymi orzechami lub migdałami.

  • Nadzienie: biały mak i orzechy sparzyć, zalewając wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzić. Zmielić dwukrotnie w maszynce wraz z migdałami.

  • Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem.  Dodać mak z bakaliami, wsypać okruszki biszkoptowe i dodać posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszać łyżką i dodać śmietanę.

  • Masa powinna być miękką, ale nie płynna, dlatego śmietanę należy dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję masy.

  • Lukier: ucierać mikserem cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny lub pomarańczy, aż będzie śnieżnobiały. Konsystencję reguluj, dodając wodę.  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5