Śląska chałka - jak zrobić pyszną chałkę?

Śląska chałka - jak zrobić pyszną chałkę?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chałka nie jest trudna do upieczenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chałka jest rytualnym pieczywem dla Żydów, w szczególności Aszkenazyjczyków, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu. Wypiek ten zwany jest również plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu). Sprawdź, jak ją robić.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 2,5 – 3,0 dag drożdży

  • 3/4 szklanki mleka

  • 3 jajka

  • 10 dag masła

  • 1/4 szklanki cukru

  • szczypta soli

  • żółtko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, wymieszaj z łyżką mąki i połową mleka, odstaw do wyrośnięcia.

  • Kiedy zaczyn wyrośnie, wymieszaj suche składniki, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko.

  • Dodaj też rozczyn i wyrabiaj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na trzy lub sześć części i zapleć warkocz.

  • Przełóż na blachę lub do formy wysmarowanej tłuszczem. Zostaw ciasto na trochę, by ponownie wyrosło.

  • Wysmaruj chałkę rozkłóconym żółtkiem.

  • Ciasto piecze się w piekarniku nagrzanym do ok. 180-190 stopni C. Możesz posypać je sezamem, makiem lub kruszonką. Po 30 minutach chałka powinna być już gotowa.

Ocena: 5