Przepis na powałki (peretyczki) tradycyjny chleb zaduszny z lubelskiego

Przepis na powałki (peretyczki) tradycyjny chleb zaduszny z lubelskiego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste chlebki z ciasta ziemniaczanego, czyli lubelskie powałki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nie są to zwykłe chlebki, ale rodzaj knyszy, wypiekanych pierogów, często z twarogowym nadzieniem. Chleb, twaróg, piwo to pokarmy, których nie ma w przyrodzie, wszystkie są wytworem rąk człowieka, dlatego uważano je za najbardziej odpowiednie na ofiarę. Ów przepis pamięci przywrócił Artur Moroz. 

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (z poprzedniego dnia)

  • 450 g mąki pszennej

  • 14 g (2 opakowania) drożdży suszonych

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 1 cebula

  • 150 g wędzonego boczku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i suszone drożdże, wymieszać. Następnie dodać jajka roztrzepane z solą. Szybko zagnieść luźne ciasto. Im dłużej wyrabiać ciasto, tym bardziej będzie się „lało”, więc nie poleca się długiego wyrabiania.

  • Dłonie natłuścić olejem, bo ciasto jest bardzo kleiste, odrywać jednakowe kawałki i formować z nich placuszki.

  • Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.

  • Za pomocą widelca na powierzchni placuszka odcisnąć kraciasty wzór.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Zwiększyć temperaturę pieca do 160 stopni i piec 20 minut.

  • W czasie gdy powałki się pieką, boczek pokroić w kostkę, usmażyć go na patelni, dodać cebulę pokrojoną w piórka i usmażyć do zeszklenia.

  • Gorące powałki podać okraszone boczkiem i cebulą.

Ocena: 1