Marmurkowa babka z likierem Baileys: eleganckie ciasto na rodzinne spotkanie

Marmurkowa babka z likierem Baileys: eleganckie ciasto na rodzinne spotkanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Marmurowa babka z likierem Baileys to wyjątkowo eleganckie ciasto na rodzinne spotkanie. Niezrównany smak orzechowego biszkoptu, lśniąca polewa z czekolady i fantastyczny marmurkowy wzór czynią z tego ciasta arcydzieło domowej cukierni. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 5 jajek, rozmiar M

  • 200 g cukru pudru

  • 1 paczka cukru waniliowego

  • 250 ml likieru Baileys

  • 250 ml oleju

  • 400 g mąki

  • 1 opakowanie sody oczyszczonej

  • 100 g orzechów laskowych, mielonych

  • 30 g kakao w proszku

  • Na glazurę:

  • 80 g deserowej czekolady

  • 40 g mleka 3,2%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Za pomocą miksera ręcznego ubij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy i ubijaj na najwyższym poziomie, aż masa się spieni. i umieść je w misce razem z proszkiem i cukrem waniliowym.

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajeczno-cukrowej  i wszystko wymieszaj. Dodaj olej i likier Baileys. Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe i ponownie wymieszaj. Podziel ciasto na pół, do jednej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj.

  • Posmaruj masłem formę na babkę z kominkiem (pojemność 2 l) i wypełnij ciemnym ciastem. Rozprowadź pozostałą, jaśniejszą połowę ciasta za pomocą łyżki na ciemniejszej warstwie ciasta. Ostrożnie zamieszaj obie warstwy ciasta widelcem, aby uzyskać typowy wzór marmuru.

  • Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie na górze i na dole) przez 50 minut, a następnie zrób próbę suchego patyczka, wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli płynne ciasto przyklei się do drewnianego patyczka, piecz ciasto przez kolejne dziesięć minut.

  • W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej płynną czekoladą gotowe, wystudzone ciasto.  Pozwól zastygnąć czekoladzie, a następnie ciesz się smakiem wybornej babki marmurkowej.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8