Ciasto kukurydziane z rumem: przepis

2021-03-29
Ciasto kukurydziane z rumem
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto kukurydziane z rumem.
łatwy
15 min
4

Sprawdzony przepis na lekkie ciasto kukurydziane ze skórką pomarańczową i rumem. Zobacz, jak je przygotować i w sezonie kukurydzianym zachwyć swoich najbliższym tym pysznym, oryginalnym wypiekiem.

SKŁADNIKI

  • 10 dag masła  
  • 20 dag cukru
  • 5 jajek
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 4 łyżki soku pomarańczowego i rumu
  • skórka starta z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzyj z cukrem, dalej ucierając, dodawaj po jajku.
  • Wsyp mąki i proszek.
  • Mieszając, dodawaj po łyżce rumu i soku, na koniec skórkę.
  • Piecz w przygotowanej formie keksowej godzinę w temp. 190ºC.