Wykwintne ciasto „Ptasie Mleczko” z polewą czekoladową

Wykwintne ciasto „Ptasie Mleczko” z polewą czekoladową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wykwintne ciasto „Ptasie Mleczko” z polewą czekoladową zdobędzie uznanie waszych bliskich. Absolutnie aksamitne, idealnie słodkie i fantastycznie czekoladowe. Wszystko to, co lubimy w ptasim mleczku najbardziej. Deser idealny na wszystkie uroczyste zebrania towarzyskie. 

Składniki

  • Na spód do ciasta:

  • 2 jajka

  • 6 łyżek cukru

  • 80 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Na mleczną galaretkę:

  • 20 g żelatyny

  • 100 ml wody

  • 5 jajek

  • 150 g cukru

  • 1 łyżka mąki

  • 100 ml mleka

  • 150 g masła

  • Na glazurę czekoladową:

  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

  • 100 g cukru

  • 5 łyżek kakao

  • 50 g czekolady deserowej

  • 30 g masła

  • oraz wiśnie, czereśnie lub inne świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw ciasto: ubić 2 jajka i 6 łyżek cukru na puszystą masę,  dodać 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do tortownicy i piec przez 30 minut w 180°C. Ostudzić. 

  • Teraz mleczna galaretka: najpierw namoczyć 20 g żelatyny. Rozdzielić 5 jajek na białka i żółtka. Wymieszać żółtka z 75 g cukru i 1 łyżką mąki. Następnie dodać 100 ml mleka i wymieszać. Masę podgrzewać w kąpieli wodnej, ​​ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

  • Następnie pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Gdy ostudzona masa zacznie tężeć, ubić mikserem i stopniowo dodając 150 g masła.

  • Na małym ogniu całkowicie rozpuścić żelatynę. W międzyczasie ubić 5 białek z 75 g cukru na sztywną pianę. Następnie wymieszać żelatynę i białka razem z masą żółtkową. Wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, a następnie rozprowadzić na dnie ciasta i ponownie wstawić do lodówki, aby masa stężała w lodówce.

  • Czas na polewę czekoladową: 5 łyżek kwaśnej śmietany wymieszać w rondelku ze 100 g cukru i 5 łyżkami kakao i zagotować. Dodać 50 g czekolady i kontynuować gotowanie, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodać 30 g masła i ponownie zagotować. 

  • Polewą pokryj wierzch ciasta i pozostaw do ostygnięcia w lodówce. Udekoruj ciasto świeżymi owocami lub inną odpowiednią dekoracją.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5