Tort ananasowy na zimno - efektowny przepis!

2021-03-29
Tort ananasowy na zimno - efektowny przepis!
Autor: Shutterstock Tort ananasowy na zimno - delicje na ciepły dzień
łatwy
30 min
4

Ananasy i bita śmietana to  lekka i pyszna kombinacja - idealna na ciepłe dni. A jeszcze w wersji na zimno! Wypróbujcie przepis na włoski tort ananasowy - efektowny i prosty do przygotowania.

ZOBACZ  wideo z dokładną instrukcją!

SKŁADNIKI

  • 2 puszki ananasów w syropie (w plastrach)
  • 1 paczka biszkoptów savoiardi (jak do tiramisu, podłużnych)
  • 8 g żelatyny w płatkach
  • 400 ml śmietany ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 gr jogurtu ananasowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Otworzyć puszkę ananasów, odcedzić syrop do miseczki o płaskim dnie.
  • Przygotować rant od tortownicy o średnicy 23 cm i większy od niej płaski talerz. Rant ustawić na talerzu.
  • Biszkopty moczyć w syropie i układać na talerzu tworząc spód deseru. Następnie układać plastry ananasa na bokach tortownicy.
  • 8 gr żelatyny w płatkach namoczyć w zimnej wodzie.
  • 400 ml śmietany do ubijania posłodzić i ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki mleka skondensowanego wymieszać.
  • Dodać 500 gr jogurtu ananasowego i 3-4 plastry ananasa pokrojonego w kostkę.
  • Żelatynę wyjąć z wody przełożyć do garnuszka z odrobiną wody i rozpuścić na gazie. Dodać do masy i wymieszać.
  • Wyłożyć masę na spód z biszkoptów i udekorować resztą ananasòw. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny lub do lodówki na 4-5 godzin.