Sernik na zimno z malinami

2021-03-29
Jak zrobić sernik na zimno z malinami? SPRAWDZONY PRZEPIS
Autor: Paweł Zawistowski/sxc.hu Malinowy sernik na zimno - znakomity deser na gorące, letnie dni
łatwy
45 min
4

Malinowy sernik na zimno to znakomity deser na gorące letnie dni. Podajemy przepis na prosty sernik na zimno ze świeżymi malinami, lekki, puszysty i kremowy, że palce lizać!

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 250 g herbatników
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 g miękkiego białego serka śmietankowego
  • 80 ml soku z cytryny
  • 125 g drobnego cukru
  • 310 ml ubitej śmietany kremówki
  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • bita śmietana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę o średnicy 22-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Herbatniki zmiel w malakserze i wymieszaj z masłem.
  • Przełóż łyżką do tortownicy, ugnieć równo na dnie i bokach tortownicy. Wstaw do lodówki na 20 minut.
  • Do żaroodpornej miseczki wlej 60 ml (1/4 kubka) wody. Posyp żelatyną i odstaw, by spęczniała.
  • Do dużego garnka wlej wodę do wysokości 4 cm i zagotuj ją. Zdejmij z palnika. Miseczkę z żelatyną wstaw do wody (woda powinna sięgać połowy wysokości miseczki). Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź. 
  • Ser ubij na krem, dodaj sok oraz cukier. Ubij na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną i połową żelatyny.
  • Maliny zmiksuj z połową cukru. Przetrzyj masę przez sito i wymieszaj z resztą żelatyny. 
  • Ser przełóż do formy, układając go w kopczyki. Między kopczykami rozłóż masę malinową. Widelcem delikatnie wymieszaj oba składniki.
  • Chłódź w lodówce minimum 4 godziny. Udekoruj bitą śmietaną i malinami.