Delikatny serniczek jagodowy bez pieczenia - idealny deser na lato

Delikatny serniczek jagodowy bez pieczenia - idealny deser na lato

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatny serniczek jagodowy  jest  łatwy do przygotowania, najdłużej trzeba czekać, aż stężeje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatny serniczek  jagodowy jest  bardzo prosty do przygotowania, składniki  znajdziecie w każdym supermarkecie. Sezonowy, idealny deser w czasie gdy owocują jagody lub borówki amerykańskie. Po prostu pycha - z małą ilością cukru!

Składniki

  • Na spód

  • paczka herbatników pełnozioarnistycch

  • 1/2 kostki masła

  • Na serniczek

  • 1/2 kg jagód lub borówek amerykańskich

  • 3 łyżki cukru

  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

  • cukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzenia

  • 1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki. Herbatniki pokruszyć drobno (można to zrobić w malakserze, lub wsypać je do torebki z zipem i rozdrobnić wałkiem do ciasta), wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć masą dno tortownicy, wyrównać powierzchnię np. dnem szklanki.

  • Jagody i 3 łyżki cukru zagotować w garnuszku, tylko do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odstawić.

  • Żelatynę w proszku zalać niewielka ilością wody - tak by była tylko przykryta, odstawić do spęcznienia na 10 minut.

  • Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej.

  • Mascarpone krótko ubić mikserem, dodać jagody i zmiksować. Dodać galaretkę z żelatyną i ponownie zmiksować.

  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z masą jagodową. Jeśli masa serowa wydaje się nam mało słodka, można dodać cukier puder i delikatnie wymieszać.

  • Przygotowaną masę natychmiast przelać do tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

  • Przed podaniem ozdobić jagodami, można je też zalać galaretką rozpuszczoną w połowie wody zalecanej na opakowaniu.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2