Ciasto 3 bit - bez mleka krowiego [DIETA BEZLAKTOZOWA]

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Ciasto 3 bit (bez mleka krowiego)
Autor: Dorota Kalita-Typa Ciasto 3 bit - pyszne ciasto bez pieczenia (bez mleka krowiego)
łatwy
55 min
4

Ciasto 3 bit bez mleka krowiego - zobacz jak zrobić to pyszne ciasto z masą kajmakową i kremem bez użycia mleka krowiego, dla osób z nietolerancją laktozy. Jest to ciasto bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 400 g krakersów Schär bez dodatku mleka
  • 200 g kremu kokosowego z zawartością 100% masy kokosowej
  • 1,25 l mleka sojowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • miąższ z laski wanilii lub 2 łyżki ekologicznego cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 250 g margaryny bez dodatku mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady (bezmlecznej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    W rondlu z grubym dnem wymieszaj 0,5 ml mleka sojowego, 1 szklankę cukru, a pod koniec dodaj wanilię. Całość gotuj przez godzinę lub dłużej aż powstanie gęsty kajmak. 

    Krakersami wyłóż dno formy do pieczenia. Na warstwę krakersów wylej wystudzoną masę krówkową. Na warstwie kajmaku ułóż kolejną warstwę krakersów. 

    Z 0,75 ml mleka sojowego, 0,5 szklanki cukru i 2 torebek budyniu waniliowego ugotuj gęsty budyń. Kiedy ten ostygnie, zmiksuj margarynę i dodawaj do niej partiami budyń miksując, aż powstanie puszysty krem. Powstały krem wyłóż na krakersy i rozsmaruj wyrównując powierzchnię i przykryj warstwą krakersów.

    Dobrze schłodzony krem kokosowy zmiksuj z cukrem pudrem na krem przypominający bitą śmietanę. Powstałą masę wyłóż na krakersy i wyrównaj jej powierzchnię.

    Wierzch ciasta osyp tartą gorzką czekoladą i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie krakersy użyte w cieście zmiękną, a całość zachowa zwartą strukturę przy krojeniu i podawaniu ciasta.

Dorota Kalita-Typa