Zimtsterne - niemieckie ciasteczka cynamonowe na święta

Zimtsterne - niemieckie ciasteczka cynamonowe na święta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zimtsterne to pyszne cynamonowe gwiazdki z bezą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Zimtsterne to cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek przykryte delikatną, białą bezą. Wypieka się je tradycyjnie w Niemczech na każde Święta Bożego Narodzenia. Bez nich nikt nie wyobraża sobie świątecznego menu.

Składniki

  • 400 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)

  • 250 g cukru pudru+ odrobina do posypania

  • 3 białka

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.

  • Migdały wymieszać z cynamonem. Dodać do ubitych z cukrem białek i całość delikatnie wymieszać, a następnie zagnieść ręcznie ciasto.

  • Gotowe ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm.

  • Wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Pozostałe białko ubić na sztywno, a następnie dodać stopniowo 100 g cukru pudru.

  • Masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki.

  • Piec ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C na dolnej szynie piekarnika.

  • Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce.

Ocena: 5