Wielkonoc: przepis na babkę z szafranem

Wielkonoc: przepis na babkę z szafranem

Autor Zdjęcia: Thermomix

Babka drożdżowa z szafranem zyskuje ciekawy smak i kolor

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zgodnie ze staropolską recepturą dobra babka wielkanocna powinna urosnąć na drożdżach, być żółta od żółtek i szafranu. Dodatkową słodycz zapewniają jej rodzynki i kandyzowana skórka cytrynowa. Sprawdź, jak zrobić pyszną babkę wielkanocną z szafranem.

Składniki

  • pół łyżeczki szafranu

  • 30 ml spirytusu

  • 60 g drożdży

  • 150 g cukru

  • 150 ml mleka

  • 500 g mąki

  • 12 żółtek

  • 200 g masła

  • sól

  • łyżka cukru wanilinowego lub łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

  • 50-60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

  • 60 g rodzynek

  • masło i mąka do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szafran zalej spirytusem. Odstaw na godzinę.
  • Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dolej ciepłe (ale nie za gorące) mleko, 1/5 mąki (100 g). Połącz. Nakryj bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by zaczyn mógł wyrosnąć.
  • Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masło roztop.
  • Gdy zaczyn podwoi objętość, wmieszaj w niego mąkę, żółtka z cukrem, roztopione masło, szczyptę soli, cukier lub esencję waniliową, skórkę pomarańczową, rodzynki (najlepiej zalane wrzątkiem, a potem odsączone, osuszone, obsypane mąką).
  • Dolej spirytus z szafranem. Wyrób ciasto drewnianą łyżką lub ręką. Gdy nie będzie się już kleić, nabierze sprężystości, znów odstaw do wyrośnięcia.
  • Formy do babek natłuść masłem, posyp mąką. Napełnij ciastem do 1/3 wysokości. Jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia. Po godzinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 60 minut.
Ocena: 0