Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem - przepis nie tylko na Wielkanoc

Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem - przepis nie tylko na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka wielkanocna w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, białym serem i jajkami.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Baby wielkanocne to przede wszystkim te przygotowywane na słodko. Tym razem proponujemy babkę wielkanocną na słono - ze szpinakiem, białym serem i jajkiem. Z pewnością ciekawie urozmaici wielkanocny stół, choć tak naprawdę można ją piec przez cały rok.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka gotujemy na twardo.

  • Z mąki wymieszanej z solą i oliwy z wodą zagniatamy ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

  • W tym czasie przygotowujemy farsz. Czosnek wrzucamy na rozgrzane masło, chwile smażymy, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

  • Dodajemy umyty szpinak i smażymy chwilę do momentu, aż szpinak zmniejszy swoja objętość. Dodajemy ser biały i fetę.

  • Mieszamy i dodajemy białko (żółtko odkładamy do miseczki), parmezan i przyprawy.

  • Formę do babki smarujemy masłem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem (również brzegi komina) i wkładamy połowę masy szpinakowej.

  • Na masie układamy całe obrane jajka i wypełniamy resztą szpinaku. Dociskamy farsz, tak by dokładnie wypełnił formę babki.

  • Spód przykrywamy ciastem, zlepiając dokładnie brzegi, tak by farsz nie wypłynął. Całość smarujemy żółtkiem.

  • Nagrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy około 45 minut.

Babka wielkanocna na słono nie tylko świetnie smakuje ale też niesamowicie wygląda. Przygotowanie babki na słono nie jest trudne i nie zajmie wiele czasu.

Ocena: 5