Wegańska tarta z brzoskwiniami - bez glutenu i bez cukru

Wegańska tarta z brzoskwiniami - bez glutenu i bez cukru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegańska tarta z brzoskwiniami to zdrowa propozycja dla każdego.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Przepyszna wegańska tarta z brzoskwiniami, wypełniona kremowym nadzieniem i świeżymi owocami. Ciasto na bazie płatków owsianych jest bezglutenowe. Deser nie zawiera także rafinowanego cukru.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych

  • 2 łyżki migdałów

  • 2 łyżki kaszy gryczanej

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 12 daktyli

  •  

  • Krem:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie

  • 0,5 szklanki syropu klonowego

  • puszka mleka kokosowego

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki agar agar

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane, kasze i migdały zmielić w blenderem lub w młynku do kawy.

  • Wsypać do miski, dodać migdały, olej kokosowy i syrop i blendować do czasu, aż mieszanina będzie wyglądać jak mokry piasek.

  • Blaszkę wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć dokładnie ciastem. Wstawić do zamrażalnika.

  • Brzoskwinie zmiksować z sokiem z cytryny na gładkie puree, dodać mleko kokosowe i podgrzewać na małym ogniu. Do ciepłej masy dodać skrobię, agar agar i syrop klonowy.

  • Ciągle mieszając, gotować, aż agar i skrobia kukurydziana całkowicie się rozpuszczą. Pozostawić do wrzenia przez około 30 do 60 sekund.

    Masę przetrzeć przez sito, przełożyć na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na całą noc.

  • Ozdobić cząstkami brzoskwini.

Ocena: 4,5