Truskawki w gorzkiej pikantnej czekoladzie

Truskawki w gorzkiej pikantnej czekoladzie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Truskawki w gorzkeij czekoladzie z chilli to zaskakujące połączenie - idealne dla miłośników mniej słodkich deserów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Truskawki w czekoladzie to znany pomysł na deser. Ale można je zmienić w oryginalne danie, gdy standardową czekoladę mleczną zastąpimy czekoladą gorzką z dodatkiem chilli.

Składniki

  • 30 dag jędrnych małych truskawek

  • tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70 proc., może być 85 proc)

  • łyżka śmietany kremówki

  • spora szczypta chili

  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy (lub 2-3 krople aromatu pomarańczowego)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki opłukać, delikatnie osuszyć, nie usuwać szypułek.

  • Czekoladę włożyć do rondelka, rondelek wstawić do garnka z gotującą wodą, dodać śmietanę, stopić czekoladę, uważając, by się nie zagotowała.

  • Dodać chili i skórkę pomarańczową lub aromat, wymieszać, przestudzić.

  • Truskawki zanurzać do połowy w płynnej czekoladzie, odłożyć na pergamin do wystudzenia.

Ocena: 0