Tradycyjne pączki z polewą

2021-03-29
mat. pras. DIAMANT
Tradycyjne pączki z polewą
Autor: mat. pras. DIAMANT Nadziewane pączki z białą polewą - nie tylko na tłusty czwartek 
łatwy
60 min
4

Przepis na pączki nadziewane z białą polewą przyda się nie tylko na tłusty czwartek. Uwaga! Przepis w wersji dla dorosłych - pączki z odrobiną wódki. Do smaku posyp je kandyzowaną skórką pomarańczową. 

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek
  • 30 ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g masła miękkiego
  • Dżem do nadziewania
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Na polewę:
  • 200 g cukru do polew np. DIAMANT
  • 20 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić.

    Żółtka utrzeć z cukrem białym, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok. 2 cm), krążkiem o średnicy ok. 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz, pozostając w  środku surowe). Smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierze.

    Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą Cukier do polew DIAMANT. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.

mat. pras. DIAMANT