Tort z masą piernikową - jak zrobić tort piernikowy?

Tort z masą piernikową - jak zrobić tort piernikowy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z blatów biszkoptowych i masy piernikowej powstaje efektowny tort

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Co zrobić z nadmiarem piernika lub ciastek korzennych? Możesz użyć ich jako masy do tortu. W połączeniu z czekoladą, likierem pomarańczowym i bitą śmietaną będą smakować wybornie. Sprawdź, jak zrobić efektowny tort z masą piernikową.

Polecamy również inne piernikowe łakocie: Moczka - śląska słodka zupa piernikowa z bakaliami, Piernik marchewkowy oraz Pierniczki całuski.

Składniki

  • Biszkopt do tortu

  • 20 dag piernika lub pierniczków (bez czekolady) albo ciastek korzennych

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej

  • szklanka śmietanki kremówki

  • 1-2 łyżeczki likieru pomarańczowego

  • ½ szklanki naparu z czarnej herbaty

  • olejek rumowy

  • 2-3 blaty biszkoptowe

  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piernik (idealnie jeśli będzie lekko czerstwy) zetrzyj na tarce.

  • Pierniczki i ciastka korzenne drobno pokrusz, rozgnieć wałkiem, by nie było większych grudek.

  • Czekolady połam na małe kawałki.

  • W rondlu zagrzej śmietankę. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, ogrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka.

  • Jedną trzecią masy odłóż do dekoracji tortu. Do reszty masy czekoladowej wrzuć rozdrobniony piernik (pierniczki/ciastka). Chwilę ogrzewaj całość, mieszając. Ściągnij z ognia, dopraw likierem pomarańczowym. Odstaw do ostudzenia.

  • Do herbaty dodaj kilka kropli olejku rumowego. Nasącz herbatą pierwszy krążek biszkoptowy. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy. Potem nasącz kolejny, posmaruj kremem (i kolejny - jeśli masz trzy blaty biszkoptu). Wierzch i boki tortu ozdób resztą czekolady oraz bitą śmietaną.

Ocena: 0