Tort urodzinowy w kształcie piłki - jak zrobić? [dokładny przepis]

Tort urodzinowy w kształcie piłki - jak zrobić? [dokładny przepis]

Autor Zdjęcia: youtube.com (screen)

Sprawdź, jak zrobić tort urodzinowy w kształcie piłki krok po kroku

Ocena: 4,5

Poziom: TRUDNY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Euro 2016, mistrzostwa świata w piłce nożnej, rozgrywki Ligi Mistrzów - okazji do świętowania i kibicowania dla fanów futbolu nie brakuje. Zapalonym kibicom warto też zaserwować miły, słodki prezent na urodziny. Sprawdź, jak przygotować tort w kształcie piłki dla małego (albo starszego) miłośnika futbolu.

Składniki

  • 5 jaj

  • szczypta soli

  • pół szklanki cukru

  • 3/4 szklanki mąki tortowej

  • ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej

  • dżem morelowy

  • ulubiony biały krem

  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na wstępie najlepiej zrezygnować z "piłkowatego" kształtu. Kula nie jest najlepszą formą dla tortu - pomijając problem z krojeniem i podawaniem (piłka na paterze?), tort musiałby mieć twardość futbolówki, żeby zachować sferyczny kształt. Dużo lepszym wyborem będzie stabilna półkula - zawsze można podać ją na tacy lustrzanej, która sprawi, że zobaczymy całą piłkę. Pierwszym etapem przygotowania ciasta będzie wybór naczynia - formy. Najlepsza jest półokragła miska ze stali nierdzewnej. Smarujemy ją wewnątrz masłem, oprószamy bułką i pieczemy normalny biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, tak gęstą, by nie wylewała się z przechylonego naczynia. Stopniowo dodajemy cukier, później żółtka, wreszcie przesianą mąkę. Upieczony biszkopt studzimy, tniemy na blaty, smarujemy dżemem morelowym. Przekładamy warstwami kremu - np. bitej śmietany. Całość pokrywamy warstwą białego kremu, formując gładką półkulę. Wycinamy z papieru pięciokąt; przez kartkę z wyciętym otworem naprószamy na powierzchnię ciasta wzór z piłki futbolowej - regularnie rozmieszczone wieloboki (wykorzystując np. wiórki czekoladowe); jako wzór może posłużyć prawdziwa piłka albo jej zdjęcie znalezione w internecie. Tort chłodzimy. Twardszy, trwalszy, bardziej efektowny i pełen detali tort można zrobić, wykorzystując gotową masę cukrową. To rozwiązanie lubiane przez cukierników, ale lepiej z niej zrezygnować - jest niezbyt smaczna, a poza tym niezdrowa. Nie powinna być podawana dzieciom, a dorośli z reguły za nią nie przepadają.

Ocena: 5