Tort makowy z kremem waniliowym: przepis na świąteczne ciasto

Tort makowy z kremem waniliowym: przepis na świąteczne ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort makowy można pokryć biała czekoladą i udekorować

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tort makowy z kremem waniliowym jest łatwiejszy w przygotowaniu niż klasyczny makowiec. Ponadto wspaniale prezentuje się na świątecznym stole. Jeśli chcesz zaimponować gościom, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na tort makowy z kremem waniliowym!

Dowiedz się więcej o przygotowaniu maku do wypieków!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Składniki

  • ciasto:

  • 300 g maku

  • 270 g drobnego cukru do wypieków

  • 8 dużych jajek (oddzielić żółtka i białka)

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1-2 łyżeczki esencji migdałowej

  • krem waniliowy:

  • 600 g schłodzonego serka mascarpone,

  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki,

  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)

  • cukier waniliowy lub nasionka z laski wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dzień wcześniej opłukać mak i zalać go wrzącą wodą - tak by go w pełni pokryła. Sparzony mak pozostawić na noc w wodzie.

  • Następnego dnia mak odcisnąć, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa - używając sitka o najdrobniejszych oczkach, tzw. makowego.

  • Żółtka z cukrem utrzeć mikserem razem na jasną, puszystą masę. Dodać do nich mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  • Osobno ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.

  • Ciasto włożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 175ºC, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.

  • Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Wystudzone wyjąć z formy, pokroić na 3 blaty.

  • Nasączyć i przełożyć kremem waniliowym. Krem waniliowy: kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wanilię.

  • Do osobnego naczynia wyłożyć serek mascarpone i dodawać do niego ubitą kremówkę, mieszając delikatnie szpatułką. Wychłodzić i przełożyć kremem nasączone ciasto.

  • Przed krojeniem tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

Ocena: 5