Tort kokosowy raffaello: przepis na pyszne ciasto

Tort kokosowy raffaello: przepis na pyszne ciasto

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Torcik kokosowy to pyszne ciasto, które nie jest skomplikowane w przygotowaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 7 OSÓB

Torty to pyszne i zarazem pięknie wyglądające desery na każdą okazję. Dla miłośników smaku kokosa i czekoladek raffaello podajemy przepis na elegancki, biały tort kokosowy raffaello.

Składniki

  • 6 jajek,

  • 3/4 szklanki cukru białego,

  • cukier waniliowy,

  • 1/3 szklanki mąki przennej,

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

  • 1,3 szklanki mielonych migdałów

  • Masa:

  • 600 ml śmietany kremówki,

  • 200 g białej czekolady,

  • 150 g wiórków kokosowych,

  • 50 ml likieru kokosowego.

  • Dekoracja tortu:

  • ok. 100 g wiórków kokosowych,

  • czekoladki raffaello

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw ubijamy jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym.

  • Następnie mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i migdałami, po czym całość powoli, stopniowo mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek.

  • Tak powstałe ciasto przelewamy do tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

  • Ciasto na tort pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić i przekroić na 3 blaty.

  • Przyrządzamy masę do przełożenia tortu. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę.

  • Wlewamy do niej kremówkę i mieszamy. Czekamy aż ostygnie.

  • Masę ubijamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i likierem.

  • Przekładamy nią blaty, smarujemy wierzch tortu oraz boki.

  • Na koniec tort dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz okrągłymi czekoladkami raffaello.

Ocena: 0