Tort fryzyjski - pyszny deser z ciasta francuskiego

2021-03-29
Tort fryzyjski - pyszny deser z ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock Tort fryzyjski przygotujesz z łatwo dostępnych składników - gotowego ciasta i powideł śliwkowych.
łatwy
30 min
4

Tort fryzyjski to bardzo łatwy w przygotowaniu deser z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie i mimo mało efektownego wyglądu pasuje nie tylko na co dzień. Jak zrobić tort fryzyjski z powidłami śliwkowymi?

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 30 g cukru
  • mały słoik powideł śliwkowych
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • duże opakowanie śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Po rozmrożeniu ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 2 koła o średnicy 28 cm. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do nich ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Oba spody ponakłuwaj widelcem. Jeden spód posmaruj wodą i posyp cukrem, dodatkowo ponacinaj w kilku miejscach.
  • Upiecz placki w temperaturze 200 stopni Celsjusza - wystarczy 15 min.
  • Powidła połącz dokładnie ze śliwowicą, a śmietanę ubij z zagęstnikiem i cukrem waniliowym.
  • Spód bez cukru posmaruj powidłami i wyłóż bitą śmietaną, przykryj drugim plackiem (cukrem do góry).