Tort daktylowo-migdałowy: symfonia smaków!

2021-03-31
Tort daktylowo-migdałowy
Autor: Shutterstock Tort daktylowo-migdałowy - deser idealny na karnawałowe przyjęcie.
średni
40 min
4

Tort daktylowo-migdałowy to deser idealny na zimę. Daktyle to owoce sezonowe, które powinniśmy jeść właśnie o tej porze roku. A migdały są pełne zdrowych składników. I najważniejsze, ten tort jest po prostu przepyszny!

Polecamy również: Bakalie - czym są, skąd pochodzą i od jak dawna są obecne na naszych stołach?

SKŁADNIKI

  • 25 dkg daktyli
  • 20 dkg migdałów
  • 6 jaj
  • 35 dkg cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 4 dkg suchych biszkoptów
  • szklanka słabej herbaty
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • olejek rumowy
  • 5 dkg galaretki
  • 25 dkg masła
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • olejek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobno siekamy 25 dkg daktyli.
  • Mielimy 20 dkg migdałów.
  • Na puszystą masę ucieramy 6 jaj z dodatkiem 25 dkg cukru pudru. Dodajemy do niej bakalie oraz 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier wanilinowy i 4 dkg suchych, zmielonych biszkoptów.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do  wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnicy 24-26 mm).
  • Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Stan upieczenia biszkopta sprawdzamy wykałaczką - po wyjęciu z pieczonego ciasta musi być suche. Biszkopt powinien dać się przekroić na 3-4 placki.
  • Robimy poncz. Szklankę słabej herbaty słodzimy 1/2 szklanki cukru. Dodajemy sok z jednej cytryny i kilka kropli olejku rumowego.
  • Placki biszkopta nasączamy ponczem.
  • Wykonujemy krem. Galaretkę – 5 dkg – rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Masło – 25 dkg - ucieramy z 5 dkg cukru pudru i dodajemy stopniowo zimną, ale płynną galaretkę oraz 3/4 szklanki zimnego mleka. Pod koniec ucierania dodajemy kolejne 5 dkg cukru pudru oraz kilka kropli olejku cytrynowego. Przed rozłożeniem kremu na biszkopcie dobrze jest go schłodzić.
  • Składamy tort. Każdy placek smarujemy kremem. Krem trzeba również rozprowadzić cienką warstwą na boku i wierzchu tortu.
  • Całość dekorujemy migdałami (najlepiej w płatkach lub w słupkach).
  • Przed krojeniem i podaniem tort daktylowo-migdałowy powinien chłodzić się kilka godzin w lodówce.