Tort czekoladowy z kremem kokosowym: łatwy przepis

Tort czekoladowy z kremem kokosowym: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Czekolada i kokos wyjątkowo dobrze komponują się ze sobą

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zaskocz wszystkich eleganckim, wielowarstwowym tortem - z dodatkiem kremu czekoladowego, konfitury wiśniowej oraz masy z mascarpone, kremówki i wiórków kokosowych. Wbrew pozorom zadanie nie będzie trudne. Za to efekt wyjątkowo apetyczny.

Składniki

  • 150 g śmietanki-kremówki

  • ok. 20 dag serka mascarpone

  • opakowanie cukru waniliowego

  • ¼ szklanki cukru pudru

  • ½ szklanki wiórków kokosowych

  • szklanka mocnej kawy (2 łyżeczki kawy na szklankę wrzątku)

  • 2 łyżeczki cukru

  • opakowanie kremu czekoladowego w proszku

  • 3 blaty biszkoptowe (najlepiej ciemne, z dodatkiem czekolady lub kakao)

  • ok. 250 g konfitury wiśniowej

  • gotowa polewa czekoladowa (albo 100 g startej czekolady deserowej)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kremówkę schłodź, po czym ubij na sztywno.
  • Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj ubitą śmietanę. Miksuj około minuty (na wolnych obrotach miksera). Dosyp wiórki kokosowe, przemieszaj.
  • Gorącą kawę posłódź 2 łyżeczkami cukru. Przestudź.
  • Krem czekoladowy w proszku przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Przygotuj trzy blaty biszkoptowe. Pierwszy nasącz jedną trzecią naparu kawowego. Posmaruj konfiturą.
  • Drugi nasącz kolejną porcją kawy. Przykryj kremem czekoladowym (zostaw trochę do wykończenia tortu). Na nim rozprowadź masę z mascarpone, kremówki i wiórków kokosowych.
  • Powyżej połóż trzeci krążek biszkoptu. Nasącz go kawą.
  • Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu czekoladowego.
  • Polewę czekoladową rozpuść według instrukcji. Nieco przestudź. Polej nią tort. Jeśli wybierasz wersję ze startą czekoladą, obsyp ciasto wiórkami.
  • Kandyzowane wiśnie lub kleksy bitej śmietany będą stanowić ładne wykończenie tortu.
Ocena: 0