Tort ambasador: pyszny biszkopt z kremem na każdą okazję

Tort ambasador: pyszny biszkopt z kremem na każdą okazję

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Lekki krem budyniowy z dodatkiem orzeźwiających owoców to tajemnica smaku tortu ambasador

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zdaniem wielu nie ma lepszego ciasta na uroczyste okazje niż tort ambasador. To tort kolorowy, kuszący wielością smaków. Można go serwować podczas najbardziej wyszukanych przyjęć.

Składniki

  • 6 jaj

  • cukier i mąka pszenna (lub tortowa) - każdego składnika tyle, ile zaważą jajka

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • ¾ l mleka

  • 30 dag cukru kryształu

  • cukier waniliowy (duże opakowanie)

  • 10 dag mąki ziemniaczanej

  • 6 żółtek

  • 2 kostki masła

  • 2 łyżki spirytusu

  • bakalie – garść posiekanych orzechów, migdałów, rodzynek

  • 3-5 łyżek kakao

  • ananasy z puszki (drobno pokrojone)

  • maliny (lub truskawki) - mogą być mrożone

Przygotowanie krok po kroku:

  • Biszkopt: ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszać. Wylać na blachę posmarowaną tłuszczem, upiec.
  • Tort: zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Odlać ½ l mleka. Dodać do tej ilości mleka 10 dag mąki ziemniaczanej i 6 żółtek.
  • Całość roztrzepać. Następnie wlewać powoli do gotującej się reszty mleka.
  • Przez chwilę gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
  • Utrzeć w makutrze masło. Do masła powoli dodawać masę mleczną, cały czas ucierając.
  • Utartą masę podzielić na 3 części: do pierwszej dodać kakao i bakalie, do drugiej - ananasy, a do trzeciej – maliny lub truskawki.
  • Biszkopt przekroić na pół – wnętrze blatów skropić spirytusem.
  • Na spodnim blacie wykładać kolejno warstwy masy: kakaową, ananasową i malinową.
  • Nakryć drugim blatem biszkoptu. Odstawić do schłodzenia.
  • Gotowy tort można oblać czekoladą.
Ocena: 0