Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami

Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami pachnie nieziemsko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszny, pachnący wanilią i pomarańczami deser, który zawsze sprawi przyjemność. Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami osłodzi każdy słotny dzień.

Składniki

  • Ciasto:

  • 0,5 kostki masła

  • szklanka mąki

  • 2 łyżki cukru pudru

  • jajko

  • sól

  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego

  •  

  • Krem:

  • 5 pomarańczy

  • szklanka mleka

  • 4 żółtka

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • paska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z masła, mąki, cukru pudru, soli i 1 jajka zagnieść ciasto.

  • Ciastem wyłożyć nasmarowaną tłuszczem formę i piec 15 min. w temperaturze 200 st. C.

  • Pomarańcze umyć i sparzyć, z 3 z nich zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

  • Jajka i żółtka utrzeć z kryształem i wymieszać masę z mąką ziemniaczaną.

  • Cały czas mieszając dodać kogel-mogel i gotować aż masa zgęstnieje, po czym dodać sok.

  • Dżem zagotować z łyżką wody i przetrzeć przez sito, posmarować nim ciasto.

  • Na wierzch wyłożyć krem i wstawić ciasto do piekarnika na pół godziny.

  • Po tym czasie na wierzch wyłożyć plasterki pomarańczy i zapiekać jeszcze 10 minut.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3