Szarlotka z orzechami na cieście kruchym: sprawdzony przepis

Szarlotka z orzechami na cieście kruchym: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szarlotkę można jeszcze posypać kruszonką z dodatkiem zmielonych orzechów

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Proponujemy jabłecznik z orzechami i bezową pianką na maślanym cieście kruchym. Wyborny! Jak przygotować takie ciasto? Oto bardzo prosty przepis na szarlotkę.

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • pół szklanki cukru

  • 4 żółtka

  • 20 dag masła

  • 1 kg jabłek

  • 2 szklanki wody

  • szklanka cukru

  • sok z cytryny

  • mielony cynamon

  • 6 białek

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 budynie waniliowe

  • 10 dag orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej. Połącz z cukrem, żółtkami i zimnym masłem. Zagnieć szybko ciasto. Owiń folią, włóż na 30-45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż na natłuszczoną formę. Brzegi nieco wywiń. Spód nakłuj widelcem. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki. Połącz wodę z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Przygotuj syrop, dodaj kawałki jabłek. Zagotuj, wystudź. Odcedź na sicie. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier puder, budyń, posiekane orzechy oraz jabłka. Przełóż masę na podpieczone wcześniej ciasto. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz jabłecznik około 40 minut.

Ocena: 0