Szarlotka z kokosem na kruchym spodzie – sprawdzony przepis

Szarlotka z kokosem na kruchym spodzie – sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szarlotka z kokosem - pyszne połączenie smaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Na szarlotkę zawsze jest pora! Jeśli szukasz przepisu prostego i innego niż wszystkie, oto on – na jabłecznik na cieście kruchym, z masą jabłkowo-galaretkową oraz kokosową posypką.

Składniki

  • 20 dag masła

  • 0,75 szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól

  • 1 kg jabłek

  • opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

  • 0,5-1 łyżeczki cynamonu

  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło schłodź. Posiekaj ostrym nożem razem z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagnieć szybko ciasto kruche. Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 45 minut. Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę (możesz też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach). Jabłka wrzuć do rondla. Dodaj trochę wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Połącz z cynamonem. Ciasto wyjmij z lodówki. Usuń folię. Rozwałkuj na blacie podsypanym mąką. Przełóż na formę do pieczenia (np. okrągłą o średnicy 24-26 cm). Nakłuj ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Połącz z jabłkami. Upieczone ciasto przestudź. Wyłóż przestudzonymi jabłkami. Gdy galaretka stężeje, posyp szarlotkę wiórkami kokosowymi zrumienionymi na maśle.

Ocena: 3,5