Szarlotka na ciepło w wersji "dla dorosłych"

Szarlotka na ciepło w wersji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szarlotka w wersji dla dorosłych wybornie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Myślisz, że nie ma nic lepszego niż szarlotka na ciepło, na dodatek z lodami? Jest. Szarlotka na ciepło podana z sorbetem jabłkowym na bazie żubrówki. Wyśmienity deser z jabłkami "dla dorosłych" zachwyci gości na prywatce lub rodzinnej imprezie. Wypróbuj przepis na wykwintne połączenie ciepłego ciasta z jabłkami z orzeźwiającym sorbetem. 

Składniki

  • 150 g mąki

  • 100 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • 1 żółtko

  • 2 jabłka

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka cukru brązowego

  • 1/4 laski wanilii

  • Szczypta anyżu

  • 100 ml soku jabłkowego

  • 100 ml żubrówki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wsyp mąkę. Masło pokrój na drobne kawałki. Dodaj do mąki i wymieszaj nożem tworząc kruszonkę.

  • Dosyp cukru pudru. Dodaj żółtko. Zagnieć ciasto w kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Jabłka umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do miski i polej sokiem z cytryny. Posyp cynamonem, cukrem trzcinowym i anyżem.

  • Wyskrob ziarna z 1/4 laski wanilii i dodaj do jabłek. Odstaw na 20 minut.

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto. Wyłóż nim foremkę. Ciasto nakłuj kilka razy widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstaw do ostygnięcia.

  • W tym czasie podsmaż jabłka na maśle, aż lekko zmiękną. Wyłóż na wystudzony spód ciasta. Jeszcze raz wstaw do piekarnika i zapiekaj około 5-8 minut

  • Przygotuj własny sorbet: wymieszaj sok jabłkowy z żubrówką i wstaw do zamrażalnika. Jeśli jednak nie masz czasu, użyj gotowego sorbetu. Podawaj do szarlotki, koniecznie ciepłej!