Strudel z suszoną żurawiną

2021-03-29
www.cranberries-usa.pl
strudel z żurawiną
Autor: thinkstockphotos.com Strudel jabłkowy to klasyka, warto jednak spróbować strudel z żurawiną
średni
90 min
4

Poza postną, wigilijną kolacją królują na świątecznym stole różnego rodzaju ciasta i słodkie smakołyki. Nie może zabraknąć makowca czy kutii. Komu jednak święta i zimowa pora nie kojarzy się ze smakiem i zapachem cynamonu, wanilii, przyprawy korzennej, miodu czy marcepanu? Podajemy przepis na strudel z suszoną żurawiną i cynamonem - zaskocz bliskich ciekawymi przepisami wykorzystującymi aromatyczne smaki i zaserwować wyjątkowo smaczne i twórcze świąteczne wypieki.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na strudel:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 żółtko (lub opakowanie gotowego mrożonego ciasta na strudel)
  • Nadzienie:
  • 150 g suszonych żurawin amerykańskich
  • 100 ml nektaru żurawinowego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 800 g jabłek
  • 100 g masła
  • 100 g mielonych kalifornijskich orzechów włoskich
  • 100 g kalifornijskich orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone żurawiny zagotować z nektarem na małym ogniu, następnie gotować bez przykrycia do wyparowania płynu. 
  • Aby przyrządzić ciasto, wymieszać w misce mąkę, olej, żółtko i 70–80 ml letniej wody. Energicznie zagniatać na blacie, przez co najmniej 5 minut, z ciasta uformować kulę.
  • Wykonując równomierne, koliste ruchy dłońmi złożonymi jedna w drugą „szlifować” kulę z ciasta tak długo, aż jej powierzchnia stanie się aksamitnie gładka. Posmarować ciasto odrobiną oleju, przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce, na co najmniej 30 minut przed przystąpieniem do rozciągania ciasta. 
  • Schłodzone żurawiny wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Cząstki jabłek pokroić w plastry i zmieszać z żurawinami. Roztopić masło w małym rondelku. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem). 
  • Na stole kuchennym rozłożyć dużą ścierkę, posypać ją mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, następnie rozciągnąć rękami we wszystkie strony tak, aby było cienkie. W tym celu należy wsunąć oprószoną mąką dłoń grzbietem do góry pod ciasto, drugą dłoń podobnie, i delikatnie rozciągnąć ciasto w kierunku brzegów stołu. Czynność tę wykonać ze wszystkich stron tak, aby ciasto stało się bardzo cienkie – grubsze brzegi odciąć.
  • Ciasto na strudel posmarować roztopionym masłem i posypać mielonymi orzechami. Rozłożyć nadzienie wzdłuż na jednej trzeciej powierzchni ciasta. Aby zwinąć ciasto, unieść ścierkę i zwinąć strudel od strony z nadzieniem w kierunku końca ciasta.
  • Umieścić ciasto łączeniem do spodu w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, posmarować masłem i piec 30 minut aż stanie się złoto-brązowe. Smarować masłem 2–3 razy. Oprószyć cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.

www.cranberries-usa.pl