Sorbet z pokrzyw - pomysł na niebanalny deser

Sorbet z pokrzyw - pomysł na niebanalny deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Prosty przepis na sorbet z pokrzywy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sorbet z pokrzyw to przebój tegorocznych wakacji. Zaskocz znajomych niezwykłym deserem i przygotuj dla nich lody pokrzywowe!

Składniki

  • duża garść świeżo zebranych liści młodych pokrzyw

  • nieco mniejsza garść liści szpinaku

  • kilka listków mięty

  • 1,5 szklanki tłoczonego soku jabłkowego

  • 1 dojrzały banan

  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • miód lub cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście pokrzyw należy umyć i zalać wrzątkiem, nie będą wtedy parzyć. Następnie przelewamy je zimną wodą i miksujemy w blenderze razem z liśćmi szpinaku, bananem, sokiem jabłkowym i resztą składników. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej trzy godziny. Co pewien czas wyjmujemy i mieszamy widelcem, aby masę skruszyć. Podajemy z owocami sezonowymi, na przykład z truskawkami, papierówką czy gruszką.

Sałatka z pokrzyw jest już passé. Nikogo nie zaskoczysz, dodając świeże liście pokrzywy do omletu czy twarożku. Hitem lata są lody pokrzywowe. W swoich restauracjach serwuje je m.in. sam Wojciech Modest Amaro!

 

Ocena: 5