Sorbet truskawkowy - pyszne truskawki zamiast lodów!

2021-03-29
Marta Balko
Sorbet truskawkowy - pyszne truskawki zamiast lodów!
Autor: Shutterstock Sorbet truskawkowy to pyszny deser, łatwy do przygotowania i mniej kaloryczny niż lody
łatwy
60 min
4

Gdy trwa  sezon na truskawki te przepyszne owoce możemy wykorzystać do zrobienia sorbetu, idealnego deseru na upalne dni. Podajemy przepis na prosty sorbet truskawkowy.

Zobacz WIDEO jak zrobić sorbet 

SKŁADNIKI

  • 5 szklanek truskawek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier i wodę wymieszać w małym rondelku. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować w blenderze.
  • Przecedzić przez sito, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Włożyć do lodówki na godzinę.
  • Połączyć schłodzony syrop z truskawkami, wymieszać i wstawić do zamrażarki na 3 - 4 godziny.
  • Wyjąć i jeszcze raz zmiksować w blenderze.
  • Ponownie włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny.
Marta Balko