Sorbet ananasowy - przepis na letni deser

Sorbet ananasowy - przepis na letni deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sorbet anansowy to doskonała alternatywa dla lodów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sorbet ananasowy to idealny deser na lato. Świetnie orzeźwia, jest pyszny i efektowny. Do tego łatwo go przygotować. A gdy masz niespodziewanych gości, wystarczy wyjąć go z zamrażalnika i przełożyć do miseczek. Uświetni każde letnie przyjęcie.

Składniki

  • 2 świeże ananasy

  • kostki lodu

  • sok z cytryny (do smaku)

  • cukier puder lub wanilinowy (wedle uznania)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ananasy myjemy, osuszamy, oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ z ananasów miksujemy wraz z kostkami lodu, dodajemy sok z cytryny oraz cukier do smaku. Całość ponownie miksujemy i przekładamy do zamykanego pojemnika. Wstawiamy do zamrażalnika. Po ok. 0,5 godz. masę wyjmujemy, znów miksujemy i mrozimy. Deser jest gotowy po ok. 3 godz.

Każdą porcję sorbetu ananasowego można ozdobić liśćmi ananasa (umytymi i osuszonymi papierowym ręcznikiem). Deser wygląda wtedy bardzo efektownie.

Ocena: 0