Sernik z truskawkami - jak zrobić? [przepis]

Sernik z truskawkami - jak zrobić? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sernik z truskawkami - doskonałe ciasto na lato

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik z truskawkami to idealna propozycja na wiosenną bądź letnią imprezę. Delikatny smak masy serowej doskonale komponuje się z owocowym. Podajemy sprawdzony przepis na sernik z truskawkami.

Składniki

  • spód: 170 g herbatników, 70 g roztopionego masła
  • masa serowa: 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie, 2 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 300 g truskawek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciastka pokruszyć blenderem. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał „mokry piasek”.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową umieścić na dnie i wyrównać.
  • Masa serowa: wszystkie składniki na masę - oprócz truskawek - zmiksować na gładko. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki najlepiej pokroić na połówki, poukładać na wierzchu.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.