Sernik z truskawkami - jak zrobić? [przepis]

Sernik z truskawkami - jak zrobić? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sernik z truskawkami - doskonałe ciasto na lato

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik z truskawkami to idealna propozycja na wiosenną bądź letnią imprezę. Delikatny smak masy serowej doskonale komponuje się z owocowym. Podajemy sprawdzony przepis na sernik z truskawkami.

Składniki

  • spód:

  • 170 g herbatników,

  • 70 g roztopionego masła

  • masa serowa:

  • 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie,

  • 2 jajka,

  • 3 łyżki soku z cytryny,

  • 2/3 szklanki cukru,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • 300 g truskawek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciastka pokruszyć blenderem. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał „mokry piasek”.

  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową umieścić na dnie i wyrównać.

  • Masa serowa: wszystkie składniki na masę - oprócz truskawek - zmiksować na gładko.

  • Masę wylać na przygotowany wcześniej spód.

  • Truskawki najlepiej pokroić na połówki, poukładać na wierzchu. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut.

  • Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.