Sernik z dynią: zdrowe ciasto na powitanie jesieni

Sernik z dynią: zdrowe ciasto na powitanie jesieni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sernik z dodatkiem dyni kusi pięknym kolorem i urzeka smakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Z dyni możemy przygotować pyszną zupę, zrobić sałatkę i upiec różnego rodzaju ciasta. Podajemy przepis na puszysty i kremowy sernik z dodatkiem dyni.

Składniki

  • Spód:

  • 200 g maślanych kakaowych herbatników

  • 80 g masła

  • Sernik:

  • 1 kg sera mielonego,

  • 300 g puree z dyni,

  • 3 jajka,

  • 2 żółtka,

  • 200 g cukru,

  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego

  • 1 budyń śmietankowy

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • Do posypania:

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść.

  • Herbatniki z masłem wyłożyć do tortownicy i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.

  • Przygotować masę serową.

  • Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i puree z dyni.

  • Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach.

  • Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać.

  • Masę serową wylać na spód z herbatników.

  • Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 st. C, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st. C i piec sernik przez 90 minut.

  • Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao.

Ocena: 0