Sernik na zimno z twarogu koziego

Sernik na zimno z  twarogu koziego

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sernik na zimno z serka koziego poleca się miońikóm kozich serów i osobom nie tolerującym białka mleka krowiego

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik na zimno to hit cieplejszej pory roku. Jednak co zrobić, gdy okazuje się, że miłośnik tego ciasta musi się rozstać z mlekiem krowim? Sernik na zimno można także przygotować z mleka koziego!

Składniki

  • 80 dag koziego twarożku,

  • 4 opakowania galaretki owocowej,

  • owoce świeże lub z puszki czy kompotu,

  • rodzynki,

  • posiekane orzechy laskowe,

  • skórka pomarańczowa smażona w cukrze

Przygotowanie krok po kroku:

  • Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, ostudzić do temperatury pokojowej. Owoce i skórkę pomarańczową pokroić na kawałki (trochę pokrojonych owoców i skórki odłożyć do przybrania). Twarożek zmiksować, stopniowo dodając płynną galaretkę  (trochę galaretki zostawić do pokrycia wierzchu sernika). Wsypać bakalie, skórkę pomarańczową, owoce, wymieszać. Masę serową z bakaliami i owocami przełożyć do tortownicy lub pucharków i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu przybrać owocami i skórką pomarańczową. Na wierzch wylać pozostawioną galaretkę (na grubość 5 mm) i ponownie wstawić sernik do lodówki, aby galaretka zastygła.

Owoców, bakalii i skórki pomarańczowej można dodać do sernika według uznania. Można także użyć różnych smakowo i kolorystycznie galaretek do połączenia z twarożkiem oraz na wierzch sernika.

Ocena: 0