Sernik na czekoladowym spodzie [sprawdzony przepis]

Sernik na czekoladowym spodzie [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: Lubella

Sernik na czekoladowym spodzie

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie doskonale zaprezentuje się na kinderbalu lub przyjęciu z okazji Dnia Dziecka. Co więcej, ciasto bardzo łatwo przygotować. Oto sprawdzony przepis na słodkie małe co nieco dla najmłodszych, ale nie tylko!

Składniki

  • 1 opakowanie płatków czekoladowych muszelki

  • 3 łyżki miodu

  • 4 łyżki masła

  • 6 opakowań serka homogenizowanego waniliowego

  • 2 jaja

  • 6 żółtek

  • 1 l 30-proc. śmietanki

  • 250 g białej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę. Serki ucieramy z jajami i żółtkami. Gdy śmietankowa masa wystygnie, dodajemy ją do serka. Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownicę. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzony spód wylewamy masę serowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta. Schładzamy i serwujemy.

Przepis został opracowany przez Piotra Ceranowicza, kucharza współpracującego z marką Lubella, oraz Annę Różyk, dietetyczkę i ekspertkę ds. żywienia.

 

Ocena: 0