Serce na dłoni - przepis na walentynkowe ciasto w kształcie serca

2021-03-29
mat. pras. KASIA
Serce na dłoni - przepis na walentynkowe ciasto w kształcie serca
Autor: mat. pras. KASIA Pyszne ciasto w kształcie serca - idealne na Walentynki.
łatwy
35 min
4

Cóż lepiej wyrazić może nasze uczucia, niż słodkie ciasto w kształcie serca. Jeżeli dodatkowo wypełnimy je marmoladą i pysznym kremem to idealny wieczór w towarzystwie naszej drugiej połówki gwarantowany!

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • kostka do pieczenia Kasia - 4/5 sztuki (200 gramów)
  • mąka - 300 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  •  
  • KREM:
  • kostka do pieczenia Kasia - 1/5 sztuki (50 gramów)
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 400 mililitrów
  • twarda marmolada - 200 gramów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z cukrem, posiekaną Kasią i żółtkami.
  • Szybko zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 4 identycznej wielkości serduszka.
  • Z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe serduszka.
  • Duże serca przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 200 st. C około 15-20 minut.
  • Małe serduszka upiecz oddzielnie, gdyż pieką się krócej.
  • Budyń ugotuj na gęsto w 400 ml mleka.
  • Ostudź, a następnie zmiksuj z pozostałą Kasią.
  • Powstałym kremem posmaruj dwa serca i przykryj je dwoma pozostałymi.
  • Marmoladę włóż do rondla i lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
  • Marmoladę wyłóż na ciasto i uformuj z niej serduszko.
  • Odstaw do zastygnięcia.
mat. pras. KASIA