Rurki z kremem - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Rurki z kremem - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Autor Zdjęcia: Dorota Kalita-Typa

Rurki z kremem 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Podajemy przepis Ewy Wachowicz na rurki z kremem domowej roboty. Sprawdź, jak zrobić rurki z kremem Ewy Wachowicz, idealnie kruche, lekkie, rozpływające się ustach. Zaopatrz się w specjalne foremki do robienia rurek i do dzieła! 

Składniki

  • Mąka pszenna 480.0
  • Margaryna 480.0
  • Śmietana 18% 480.0
  • Cukier waniliowy 480.0
  • Mleko 480.0
  • Żółtka 480.0
  • Jajka 480.0
  • Cukier puder 480.0
  • Masło 480.0
  • Mąka ziemniaczana 480.0
  • Sól 480.0

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wsyp do miski 400 g mąki, margarynę pokrój na drobne kawałki i posiekaj wraz z mąką. Dodaj śmietanę, 1 łyżkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na kilka godzin.

  • Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij paseczki szerokości 2-3 centymetrów o długości ok. 25 centymetrów.

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C (termoobieg).

  • Foremki do rurek posmaruj masłem. Zawijaj na nie paski ciasta zaczynając od węższego końca tak, aby paski zachodziły na siebie. Połóż na natłuszczonej blaszce i wstaw do piekarnika na 15-17 minut. Po upieczeniu zdejmij rurki z foremek.

  • Teraz przygotuj krem. Wlej do szklanki 5 łyżek mleka, a resztę zagotuj.

  • Jajka i żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj 80 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, odłożone 5 łyżek mleka i zmiksuj.

  • Do gotującego się mleka dodaj 50 g masła pokrojonego w kostkę, opakowanie cukru waniliowego i doprowadź do wrzenia.

  • Gotowe mleko powoli wlewaj do masy z żółtek. Wymieszaj. Przelej do garnka i wstaw na wolny ogień. Gotuj aż masa zgęstnieje i odstaw do ostygnięcia.

  • Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią rurki kremem.