Rolada malinowa – sprawdzony przepis

Rolada malinowa – sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rolada malinowa, czyli owocowa rozkosz dla podniebienia

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada malinowa to ciasto, które sprawdzi się zarówno jako deser po uroczystym obiedzie, jak i jako dodatek do kawy czy herbaty. Przeczytaj, jak krok po kroku zrobić roladę malinową na bazie ciasta biszkoptowego i kremu malinowego.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 12,5 dag cukru
  • 7,5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • krem:
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 25 dag malin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wykonywanie biszkoptu rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na pianę. Utarte żółtka łączymy z pianą. Całość mieszamy z obiema mąkami. Płaską blaszkę należy wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Masę wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt, posypujemy cukrem i przykrywamy mokrą ściereczką. Blaszkę odwracamy do góry dnem, zdejmujemy, a ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Żelatynę należy namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzać aż do rozpuszczenia. Kiedy żelatyna się rozpuści, odstawić garnek do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, pamiętając o odłożeniu 2-3 łyżek do dekoracji. Następnie wlać sok z cytryny i wystudzoną żelatynę. Do masy dodać umyte maliny (kilka pozostawić do dekoracji). Całość delikatnie wymieszać. Zrulowany wcześniej biszkopt rozwinąć i posmarować kremem. Następnie ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem można roladę malinową udekorować cukrem pudrem lub rozetkami z bitej śmietany.

Ocena: 0