Rolada biszkoptowa z truskawkami: podajemy dobry przepis!

Rolada biszkoptowa z truskawkami: podajemy dobry przepis!

Autor Zdjęcia: photos.com

Truskawki są wręcz stworzone do słodkich ciast

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto z truskawkami jest obowiązkowym punktem na letnich przyjęciach. Wariantów tego deseru jest bardzo wiele, ale najpopularniejsza jest kombinacja lekkiego biszkoptu z tymi owocami. Poznaj przepis na najlepsze ciasto sezonowe - zrób samodzielnie roladę biszkoptową z truskawkami!

Składniki

  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag truskawek
  • stężona galaretka truskawkowa
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temperaturze 170 st.
  • Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, nawinąć na szmatkę, aby nadać mu odpowiednią formę. Odstawić zawinięty biszkopt na 20 minut.
  • Ubitą śmietanę połączyć z drobno pokrojonymi kawałkami truskawek i galaretką. Wymieszać, dodać cukier do smaku.
  • Masę truskawkową wyłożyć na biszkopt, zawinąć w rulonik, owinąć folą i wstawić na godzinę do lodówki.

Przepisy z tej kategorii