Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą

Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Revani to ciasto biszkoptowe z dodatkiem kaszy manny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Revani to pyszne, nasączone alkoholowym ponczem ciasto z kaszą manną. Tradycyjnie przygotowywane Turcji i Grecji w okresie okołonoworocznym. Podaj je z lodami waniliowymi - smakuje nieziemsko.

 

Składniki

  • kostka masła0,

  • 5 szklanki cukru

  • 1 opakowaniu cukru waniliowego

  • 6 jajek

  • pół szklanki mąki

  • pół szklanki kaszy manny

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki

  • skórka otarta z pomarańczy

  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego

  •  

  • Do nasączenia:

  • 0,5 szklanki wody

  • 2 łyżki metaxy

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • MAsło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

  • Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę.

  • Chwilę miksujemy na najniższych obrotach, na koniec dodajemy skórkę i sok z pomarańczy.

  • Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy 50 min w temperaturze 170 st. C.

  • Wszystkie składniki ponczu wymieszaj i zagotuj, ciasto nasącz od razu po wyjęciu z piekarnika.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6