Racuchy z kwaśnego mleka: przepisy siostry Anastazji

Racuchy z kwaśnego mleka: przepisy siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do delikatnych racuchów z kwaśnego mleka pasuje dodatek świeżych owoców

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie masz pomysłu na kolację? Zrób racuchy - to szybkie danie, które zawsze się udaje. Do racuchów z kwaśnego mleka można dodać jabłka. Racuchy będą też smaczne z innymi owocami, a jeśli nie lubisz racuchów na słodko - możesz dodać do nich warzywa i jeść je na przykład z keczupem.

Składniki

  • 1/2 l kwaśnego mleka

  • 35-40 dag mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać.

  • Mleko z jajkami, mąką, sodą lub proszkiem do pieczenia i solą ubić na gładka masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • Do racuchów można dodać jabłka, najlepiej miękkie np. antonówki.

  • Owoce obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. 1/2 cm.

  • Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron.

  • Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Ocena: 5