Racuchy z jabłkami: przepis siostry Anastazji

Racuchy z jabłkami: przepis siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatne placuszki z dodatkiem aromatycznych jabłek nadają się na niedzielne śniadanie albo poobiedni deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne i puszyste racuszki z jabłkami można podać do herbaty z imbirem lub cytryną. Najlepiej smakują gorące, posypane cukrem pudrem. Wypróbuj racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji.

Składniki

  • 1/2 l słodkiego mleka

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

  • 1 łyżka cukru kryształu

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

  • ok. 40 dag mąki pszennej

  • tłuszcz do smażenia

  • 1/2 kg jabłek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko wymieszać z żółtkami, solą, cukrem, mąką oraz proszkiem do pieczenia lub sodą.

  • Z białek ubić pianę i lekko wymieszać do ciasta.

  • Jabłka (najlepiej miękkie np. antonówki) obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. 1/2 cm.

  • Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz.

  • Smażyć z obu stron. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Ocena: 2,9