Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli masz więcej czasu - zamiast jednego ciasta możesz zrobić rabarbarowe ciasteczka - krojąc ciasto francuskie na kwadraty i ozdobnie, układajac je w foremkach na muffiny

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rabarbar prawdopodobnie pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Są jednak źródła, które podają, że ojczyzną rabarbaru jest Tybet. W kuchni chińskiej jest ceniony od 2700 lat. Trafił nad Wołgę, stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Jego grecka nazwa rhabarbaros brzmi w tłumaczeniu brzmi "obcy znad Wołgi". Wiosną, gdy pędy rabarbaru są młode, warto wykorzystać go do przygotowania deserów i ciast.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (30 dag)

  • 1 żółtko

  • 50 dag rabarbaru

  • 30 dag moreli

  • 10 dag cukru

  • szczypta mielonych goździków

  • 1/3 łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar umyć i obrać, pokroić na kawałki ok. 2 cm.

  • Morele umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na ćwiartki.

  • Rabarbar udusić z dodatkiem cukru i soli, mieszając od czasu do czasu.

  • Kiedy masa zgęstnieje, dodać morele i dusić jeszcze 4 minuty.

  • Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody i zagotować. Doprawić goździkami.

  • Odstawić i ostudzić.

  • Ciasto rozmrozić. Wyciąć dwa długie prostokąty.

  • Dolny płat ciasta posypać bułką tartą, pozostawiając wolne brzegi, ułożyć na nim uduszone nadzienie.

  • Przykryć długim płatem ciasta i zlepić dokładnie brzegi.

  • Ciasto posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 30 minut, aż będzie rumiane.

Ocena: 5