Pyszny deser z galaretką truskawkową [prosty przepis]

Pyszny deser z galaretką truskawkową [prosty przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Galaretkę truskawkową można wykorzystać w nietuzinkowy sposób

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Przygotowanie apetycznej słodkości nie zawsze wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Najlepszy dowód - deser z galaretką truskawkową, truskawkami, bitą śmietaną i czekoladą. Sprawdź, jak przyrządzić go krok po kroku.

Składniki

  • jedno opakowanie galaretki truskawkowej

  • 20 dag świeżych lub mrożonych truskawek

  • 20 ml śmietany 30%

  • kilka kostek gorzkiej czekolady.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i dokładnie rozmieszaj. Ostudź i podziel na trzy części. Jedną część wlej do przepłukanych zimną wodą wysokich szklanek lub pucharków i włóż do lodówki na 20 minut.
  • W tym czasie zmiksuj truskawki i dodaj do nich kolejną część galaretki. Dokładnie wymieszaj i przełóż do dwóch szklanek, na wystudzoną galaretkę. Ponownie wstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Ubij schłodzoną śmietanę, odłóż z niej 3/4 i dodaj do tego ostatnią część galaretki truskawkowej. Zmiksuj, po czym dodaj do szklanek z zastudzoną masą. Znów chłódź w lodówce przez 20 minut.
  • Pozostałą częścią śmietany udekoruj wierzch deseru. Możesz nią np. narysować serduszka.
  • Na tarce zetrzyj czekoladę i udekoruj nią całość, po czym ponownie schłódź deser. Po dziesięciu minutach możesz postawić go na stole!
Ocena: 0