Pikantna pascha wielkanocna

Pikantna pascha wielkanocna

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pascha z warzywami to ciekawa interpretacja tradycyjnego deseru wielkanocnego

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana na bazie twarogu z dodatkiem między innymi żółtek, cukru i wanilii. Potrawa symbolizuje dostatek, zatem nie zapomnijmy jej przygotować na śniadanie wielkanocne. My dziś proponujemy pikantną wersję paschy z wiosennymi warzywami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć z solą i żółtkami na puszystą masę. Dodać śmietanę i twaróg (wcześniej dwukrotnie zmielony na gładką masę). Całość wymieszać.

  • Masę podgrzewać na małym ogniu w garnku o grubym dnie, ciągle mieszając. Musimy uważać, by się nie zagotowała. Kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, zdjąć z ognia i ostudzić, mieszając.

  • Ogórek i cebulę obrać i drobno pokroić (lub zetrzeć). Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, papryki w drobną kostkę.

  • Warzywa dodać do masy, wymieszać, dorzucić posiekany koperek i przyprawić do smaku.

  • Masę wyłożyć na lnianą ściereczkę (lub gazę) i wycisnąć. Wraz ze ściereczką przełożyć do wysokich foremek i ugnieść. Włożyć do lodówki na noc.

Polecamy także:

Klasyczna pascha - delikatna i aksamitna

Pascha wielkanocna inspirowana przepisem Magdy Gessler

Tradycyjna pascha wielkanocna z twarogu

Dietetyczna pascha wielkanocna

Nazwa potrawy pochodzi od chrześcijańskiego święta - Paschy (Niedziela Wielkanocna), upamiętniającego zmartwychwstanie Chrystusa. Jest to tradycyjna potrawa wielkanocna, pochodząca z rosyjskiej lub ukraińskiej kuchni. Najczęściej podawana jest w formie ściętej piramidy. W Polsce nie jest obca szczególnie na wschodzie, w przede wszystkim w domach wyznawców prawosławia. Ta tradycyjna potrawa jest rodzajem deseru, na słodko. Ale w wersji pikantnej również sprawdzi się podczas śniadania wielkanocnego.

Ocena: 4