Profiterolki z malinami - pyszne ptysie na deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szukasz pomysłu na deser z malinami? Profiterolki - pyszne nieduże ptysie podawane z lodami i czekoladą z pewnością połechcą twoje podniebienie. Jeśli uwielbiasz wypieki z malinami, wypróbuj ten prosty przepis na przepyszne ciastka ptysiowe.

Składniki

  • 1 sztuka ciasta ptysiowego
  • 75 g mąki tortowej
  • 30 dag borówek amerykańskich
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 2 jajka
  • 50 dag masła
  • Szczypta soli
  • 100 g czekolady
  • 30 g malin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia.

  • Do rondelka wlej wodę, dodaj masło oraz szczyptę soli. Podgrzewaj, aż masło się roztopi. Doprowadź do wrzenia.

  • Zestaw rondelek z ognia i dodaj mąkę. Masę mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Do osobnej miski wbij jajka i ubijaj, tak jak na omlet. Gdy jaja są już ubite, połowę dodaj do ciasta i mieszaj, aż dokładnie się połączą. Następnie dodaj drugą część ubitych wcześniej jajek i tak samo jak wcześniej, dokładnie mieszak, aż do momentu połączenia się składników.

  • Gdy masa jest już gotowa, włóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego na przygotowana wcześniej blachę.

  • Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ptysie i odstaw, aby wystygły. 

  • Zimne ptysie przekrój na pół, a w środek włóż łyżeczkę lodów. Do głębokich talerzy wlej sos i włóż ptysie. Tak przygotowany deser udekoruj malinami oraz borówkami.

Przepisy z tej kategorii